envelope zarfı iki hareketli ortalamadan oluşmaktadır.bir hareketli ortalama yukarı,diğeri ise aşağı doğru kaydırılır.[1]
periyot 14
parametre1 5 olarak standart değerleri hesaplanıyor.aslında çok basit bir mantığa dayanıyor,bollinger nasıl ki standart sapma metoduna göre +-% eklemeler yapıyorsa iki hareketli ortalamaya,bunda standart sapma yerine kapanış fiyatına yapılan ekleme/çıkarmalar söz konusu.hangisini kullanalım diyenlere hiç tereddütte kalmadan bollinger kullanmalarını salık veririm.
envelope alım/satım yapıcılarının hareketli ortalamalara koşulsuz bir biçimde inanmaları gerekir.çünkü mantık iki hareketli ortalamanın fiyatların bunların üzerine çıktığı ya da altına indiği sürece devamında nasıl bir hareket olacağını saptamaktır.örneğin;fiyatlar üst çizginin üzerine çıktığında aşırı alım sebebiyle düzeltme hareketi,tam tersi durumda ise tepki çıkışı beklenebilir.
bizim borsa cahili yatırımcımız ise sadece buna bakarak al/sat yaparak elindekini avucundakini teknik analize kurban etmektedir.bandlar ileri gelenler tarafından hiçbir zaman tek başına alım/satım tekniği olarak kullanılmaz.zaten ani tepkileri yakalamayacağını biliyorsunuz doğası gereği.
burada önemli olan hangi hisse senedine kaç günlük ortalama ve standart sapma kullanacağınızdır filtre olarak.bu indikatörler (bollinger,envelope) amerikan piyasalarında test edilip bize yollandığından standart değerleri kullanmanız işinize yaramayacaktır.nerden anlayacağız derseniz,güvendiğiniz indikatörleri system tester kullanarak optimize edeceksiniz,derim.
bollinger ipuçları nelerdir,diye soracak olursanız cevabım şöyledir:
fiyatlar çizginin dışına çıktığında o yönde akım devam edecektir.bollinger kanalı birbirine çok yaklaşmaktaysa bilinmez bir yöne doğru çok sert bir yükseliş/düşüş meydana gelebilir.çizgilerin ardına taşan durumlarda fiyatlar gerileyebilir ya da tepki çıkışı gelebilir,bunu anlamak için teknik analizin ucundan kıyısından bilmek,doğru yorumlayabilmek şart.çizgilerin dışında oluşan fiyat hareketlerinden sonra çizgilerin içine düşülmesi ve tekrar oluşan aynı yöndeki hareketin sonunda çizginin dışına çıkılmaması zirve veya taban oluştuğunu belirtmektedir.[ahmet mergen,kurtlarla tango,beta basım yayın,1998]
çizgi ile aynı yönde hareket eden fiyatlar uzunca yol almaktadır.üst çizgiden orta banda gelip tekrar üst çizgiye giden fiyatlar yukarı gidişi gösterir.eğer bollinger orda bandı aşağı yönlü kırarsa büyük ihtimalle aşağı banda doğru bir hareket gelişecektir.
farklı bir şey yapalım,bollingeri göstergeler üzerinde kullanalım.
rsı indikatörünün bollinger bandını aldım,değerler standart.noktalar rsı göstergesini belirtiyor.alım/satım nasıl yapabiliriz,rsı orta çizgiyi aşağı kırdı sat,yukarı kırdı al.uzun vadeli yatırımcılar için rsı üst çizgiyi kırdı al,alt çizgiyi kırdı sat.
kesinlikle aklınızda bulunması gereken şey,rsı eğer üst banda bağlı olarak hareket ediyor ve kopamıyorsa çok sert bir yükseliş sinyalidir bu.fiyatlar içinde bu geçerlidir.
bandlar güzel göstergelerdir ama uzun vadeciler pek sevmeyebilir çünkü sıklıkla al/sat gelir.iyi çalışırlar fakat amatörler genelde karlarının büyük çoğunluğunu kaptırırlar derin bilgisizlikten.
başka ne söyleyim bilmiyorum,tatlıyı sona bıraktım.bollinger bandı daralan hisseler nasıl bulunur,formülü burda.
explorer filtre kısmını açın,yazın.
(BBandtop(c,20,S,2) - BBandBOT(c,20,S,2)) <=BBANDTOP(C,20,S,2)*0.009
ben son 500 barı kullanıyorum,bakalım sonuçlar nasıl gelecek?
bu ne lan? bunlara ben hisse senedi demiyorum yatırımcı dostlarım.band genişliğini doğru seçemedim anlaşılan.bir iki tane örnek olsun diye grafik koyayım.
(BBandtop(c,20,S,2) - BBandBOT(c,20,S,2)) <=BBANDTOP(C,20,S,2)*0.009
YanıtlaSilNeden üst bandın 0.009 u alınıyor. Son 50-100 barın band aralığının ortalamasının altında olmasına bakılması daha mantıklı değilmi.