teknik analiz size ne olacağını söylemez.bunu yalnızca insider bir bilgiye sahip olanlar görebilir.bu da haliyle küçük yatırımcı için mümkün değildir,onlar forumlarda sözde üstad laftasıyla geçinenlere dertlerini anlatmakla buna bağlı olarak para kazanmakla meşguldürler.
bir sistemin borsada kesinkes para kazandırdığını söylemek aptallıktır.var olan bütün teknik analiz araçlarını da bir sistemde toplasanız yine para kazanamazsınız.
teknik analize geçmişteki fiyat hareketlerini yorumlayarak geleceği kurgulamaktır,şeklinde hüküm biçen zihniyete asla katılmıyorum.benim teknik analizden anladığım şey,fiyat hareketlerinden öte yatırımcı psikolojisini anlamlı hale getirmesi.
yani,hangi yatırımcı nerede alıp satmış,ilerleyen günlerde (düzeltme-ayı/boğa tuzağı) neler olmuş?
borsada para kazanan büyük üstadlar sıklıkla teknik analize başvururlar.bunun nedeni,arz-talep okumanın başka bir yolu olmamasıdır.
temel analize değer veren ve teknik analizi yok sayan bir grup var,farkındayım.bunların teknik analizi kötülemekten başka yaptıkları bir şey yok.kendileri de geçmiş verilere bakıp,dönemsel karşılaştırma yapmalarına rağmen halen saçmalamaya devam ediyorlar.
geçelim.
stop-loss dan bahsedelim biraz.
geyiği çok dönen ama kimsenin uygulamaya yanaşmadığı doğrusu para kaybetmeyi göze alamadığı ve bu yüzden sürekli para kaybetmeye kendi kendisini razı eden bir yatırımcının söylevidir bu.
bazısı stop-lossu kademeye göre belirlerken bazısı da kayba değer biçer,on liraya düşerse satacağım,buna bir örnektir.
stop-loss deyimi yerindeyse sizi daha büyük zararlardan korumak adına bir miktar kayıp yaşatarak zararın neresinden dönerseniz kardır,mantalitesini aklınıza yerleştirir.
destek ve dirençlerde stop-loss sayılabilir.
alım yaparken beynimiz direk kazanca odaklandığından stop-loss görmezden gelir birçoğumuz.
stop-loss,yatırım senaryonuzun bir parçası olmalı ve alım yapmadan önce bunu bilerek hareket etmelisiniz.
- destek-direnç stop-loss
- rastgele stop-loss
- nısbi stop-loss
- kazanmaya başla
- hareketli stop-loss
- volatilite stop-loss
grafikte daire içerisine alınan destek-direnç bölgelerinin arasında kalan trend uyum sağlamayan ve yatırımcıları yanıltan kısımlardır.bunun önüne geçmek içinse hareketli stop-loss bize kafi.
burada yapacağımız şey,fiyatlar yükseldiğinde stop mesafemizi ne olursa olsun değiştirmemek.bir örnekle açıklayayım,10 liradan aldığınız bir hisse senedinde stop noktanız 9.5 olsun.hisse senedi yükseldikçe stop güncelleneceğinden aradaki 0.5 lik mesafeyi sabit tutuyoruz.11 lira olduğunda 10.5,12 liraya ulaştığında 11.5 gibisinden devam ediyor.
yükselen trend çalışırken bunu gerçekleştirmek kolaydır.senaryomuzu bozacak bir etken ortaya çıktığında;moving average stop-loss göstergesinden yararlanarak yeni bir mantık oluşturuyoruz kafamızda.
volatilite stop-loss benim çok sık kullandığım bir araç.indikatörlerden average true range,trailing stop mevzu bahisse üzerine tanımam.yalnız bunda periyodu doğru seçmek tecrübe gerektiriyor.21 gün iyi gibi endekse bakacak olursak.
bununla alakalı çok şey yazabilirim ama uzun tutmak istemiyorum.atr stop-loss,piyasanın normal seyrinde trende bağlı olarak devam ettiği dönemlerde küçük mesafeler koyarak stop olmanızı sağlıyor.tersi durumda dalgalı bir piyasada atr de volatil bir görünüm sergileyeceğinden alım/satım-stop-loss arası açılabilir.
alım yaptığınız gün atr kaçı gösteriyorsa onu alım fiyatından çıkarın.özellikle day traderlar için baya yararlıdır bu.
elinize sağlık faydalı paylaşımınız için...
YanıtlaSilBist için ATR periyodu sizce kaç olmalı?
YanıtlaSilKısa, Orta , Uzun vade için ATR'nin kaç katı stop loss için kullanılmalı?
Atr genel kullanımda en çok izlenen strateji 20 günlük atr nin alınması. Şayet 2 günlük atr değerleri düsüs gösteriyorsa stop/sat yap. Tabii turtle trade yöntemiyle konuşacak olursak. Hisseyi kaç birime böldüğünüz, ve her atr düsüsünde kaç birimi satacağınıza karar vermek en mantıklısı bence. örneğin : 1 atr lik düsüş de 10 birimi satacam derseniz, 2 atr düsüsde 50 birimi satacam, 3 atr de 30 birimi satacam gibi.
YanıtlaSilağznıza sağlık
YanıtlaSil