how to choose a stock:fundamental analysis başlıklı makalede yatırım macerasına başlamadan önce,oralardaki farklı trader tiplerini anlamamız,hisse senedi seçerken birkaç farklı analiz metodu olduğunu ve en popüler olanlarının teknik analiz ve temel analiz olduğundan bahsederek temel analize kısa bir giriş yapmış.
yatırım kararı alırken bize yardımcı olması adına bunları öğrenmeye ağırlık vermeliyiz.yatırım konusu ayrıca dürüst olmayı gerektirir diyerek güzel bir girişle makaleye başlamış.
traderlar çoğunlukla makrodan mikroya doğru bir analiz yöntemini uygularlar.yani temel analiz yapmadan evvel makroekonomik ortamı yorumlayarak,ardından sektöre geçerek ve son olarak şirketi analiz ederek devam ederler.döngü bu şekilde işlemektedir.
temel analiz deyince yatırımcıların birçoğunun aklına şirketin analizi gelirken,aslında bunun yanlış olduğu makrodan mikroya doğru genişleyen bir metodun varlığı su götürmeyen bir gerçektir.
önce genel ekonomi analiz edilmelidir.bu analiz yapılmadan bilanço-gelir tablosu ve benzeri kalemleri incelemeniz ve buna barak alım yapmanız sizi kötü bir trader yapmaya yetecektir.
temel analiz değerleme üzerine kuruludur yani bir şirketin hissesine ne kadar değer biçileceği konusu temel analizin kapsamına girer.bunun dışında hissenin ucuz ya da pahalı olduğuna karar vermek içinde temel analiz bilgisi şarttır.bunu yaparken bilanço-gelir tablosu kısacası mali tabloları yorumlayarak,oradan elde ettiğimiz birtakım oranları kullanacağız.
temel analiz finansal analizi de kapsar.özellikle orta ve uzun vadeli hisse senedi yatırımı yapanlar için eşi bulunmaz bir kaynaktır.gerçek bir yatırımcı nasıl olunur,hangi şirkete veya sektöre yatırım yapılır ve neden yatırım yapmalı,sorularına temel analiz olmadan bir cevap bulamayız.
teknik analizi temel analizden üstün görenler ya da tam tersini yapanların gözden kaçırdığı bir unsur var.bu da teknik analizin kısa vadeli bir analiz aracı olduğudur,uzağı göremez.temel analizse ben bu şirkete ortak olmalı mıyım acaba,mantığından hareket eder.
bir şirkete uzun vadeli ortak olmakla,kısa vadeli trading yaparak para kazanmak arasında dağlar kadar fark vardır.birincisi asıl yatırımcılıktır diğeriyse kar payı esasına dayanır ve uzun vadede farkında olmadan kaybettirir.
yatırımcıların diğer bir hatasıysa paralarının tümünü teknik analize ya da temel analize göre seçtikleri hisse senetlerine yatırmalarıdır.tamam,mardin çimento çok iyi bir kağıt fakat yirmi sene de onu bekleme be kardeşim!
ufak bir meblağla kısa süreli alım-satımlar-ki bu paranızın %10'unu geçmemeli yazar kitaplar-yaparak heyecan yaşayabilirsiniz.paranızın geri kalanını iyi yönetilen,temettü puanı yüksek ve kelepir kalmış hisse senetlerine koyabilirsiniz.
hisse senetleri bağlı bulunduğu sektörden daima etkilenir.betası yüksek-endeksle benzer hareketler yapan-diğer bir deyişle endeksi taşıyan hisse senetlerini alma yoluna gitmeden önce makro karar teknikleri bize yardımcı olacak.bunlar nelerdir,bir bakalım.
sıradan borsacı diye nitelendirdiğim yatırımın y'sinden habersiz,borsada oynuyorum tabirini sıklıkla kullananlar bu ayrıntıyı gözardı ederler.şüphesiz ki,endeks düşerken sizin hisseniz de bu düşüşe er ya da geç ayak uyduracaktır.
e o zaman,endeksin yönünü öngörmeden neden hisse senedi alıyorsunuz?
temel analize dayanarak doğru hisse senedini seçerseniz,bunlar endeksin düşüşünden fazlaca etkilenmeyecek tersine endeks yükselişe geçtiğinde ilk yükselen hisse senetlerinden biri olacaklardır.
endeks yükselir mi,düşer mi?
nasıl anlayacağız?
bunu başka bir yazıda anlatacağım.
öyle bir şey gördüm ki,gözlerime inanamadım.
bu kadarı da olmaz be,dedim.
hemen şirketin web sitesinden yatırımcı ilişkileri bölümünü aradım.ne faaliyet raporları var ne de yatırımcı ilişkileri sunumu.sadece bir e-posta adresi koymuşlar.komik.
göz ucuyla grafiğine baktım.
sözde teknik analizci grafiğe utanmadan hareketli ortalama atar ve destek-direnç seviyelerini forumlarda bağıra çağıra duyurur.ulan aç da bir bu şirket ne yapıyor,ne üretiyor ona bak,dingil!
ya da sen boşver,ben bakayım.
maddi duran varlıklarının artmasının sebebi dış kaynak kullanması.biz özvarlık/maddi duran varlık oranının 1 olmasını uygun buluruz.579 nedir arkadaş?
Güney bey ellerinize sağlık yine çok güzel bir makale olmuş. Okuyoruz elbette. İçerisinde yüksek dozajda bilgi olduğu için tam olarak sindirmek zaman alıyor. Acaba dedim, Mayıs 2013e dönüp bloğu okumaya baştan başladım bu arada yeni makalelerinizi de merakla bekliyorum. Borsatürke de atıflarda bulunmuşsunuz. Derya içerik var. Gerçekten çok beğendim.
YanıtlaSilBuna ek olarak devletin orta vadeli planlarına da bakmanın sektör için gelecekteki hedeflenen büyüme öngörüleri konusunda faydalı olacağını düşünüyorum güney hocam.
YanıtlaSilKaleminize sağlık...
çok doğru mesutcum.onu da eklemek gerek.
YanıtlaSilYazı 2 yıl önceki yazı, ancak hala çok ama çok değerli. Büyük bir şevkle yazılarınızı okuyorum. Bu arada anlatım diliniz çok harika. :)
YanıtlaSil